Barion Pixel

Ha nem esel el, meghalsz…

Szerző: | febr 20, 2023 | Adamik Zsanett

A fenti mondatot egy ügyfelemnek mondta a síoktatója. Elmondása szerint nem ment könnyen a gyakorlás, és a legkardinálisabb pontja az oktatásnak az volt, hogy jól tudjon elesni.

Az eleséssel ugyanis ki tudott kerülni olyan dolgokat, amelyek veszélyesek, vagy amelyekre nem áll készen. A „jó esés” lehetősége megadta azt a biztonságot, aminek birtokában fejlődni tudott.

Ez az ügyfél autogén relaxációs tréningre jár hozzám. Ennek a módszernek fontos eleme, hogy feltárjuk, hogy egy élményhez kapcsolódó érzésünk, hasonlít-e valamilyen más, korábbi élethelyzetünkben tapasztalthoz, azaz analógiát keresünk a velünk történt eseményekben.

A hasonló történetek mélyén ugyanis mindig megtaláljuk személyiségünk rejtett oldalát, öntudatlan működését, és ezáltal mélyebb önismeret birtokába jutunk, vagy megértjük egyes lelki sérülésünk mozgatórugóit.

Hasonlóságot azonban nemcsak saját, hanem mások sztorijaiban, társadalmi jelenségekben, sőt akár tárgyak működésében is kereshetünk.

Én rendszeresen keresem az analógiát érzéseimben, meglátásaimban, és a külső környezetemben.

Különös volt legutóbb például azt megállapítani, hogy folyamatában mennyire hasonlít a cseppkőképződés, ahhoz, ahogyan az emberi lélek elkezd fejlődni.  (Az első időkben sok egymástól független dolognak kell összeállnia, hogy elinduljon a folyamat, majd alig láthatóan elindul a fejlődés, de csak hosszú idő után lesz látható mások számára. Minden cseppkő más ütemben fejlődik, van aki megáll, van aki növekszik, illetéktelen kezek érintésétől „elsorvad” stb.)

…de milyen analógiát találhatunk, ha a bejegyzésem címét a „Ha nem esel el, meghalsz” mondatot nézzük?

Nekem azonnal vállalkozásom, a Hello Kudarc szemlélete, és üzenete jutott eszembe.

A kudarcról már több posztban, és bejegyzésben írtam, de hibáinkkal, elakadásainkkal kapcsolatos szembenézéseinknek mindig van egy újabb, és újabb rétege.

Általános tapasztalatom, hogy ha valamivel felsülünk, különösen akkor, ha sokadik volt a kudarc, igyekszünk elfelejteni, „eldugni”. Nem beszélünk róla jóformán senkinek, mintha meg sem történt volna.

Rossz jegyek, elrontott felvételik, szakítások, válások, karrier elakadások…ezeken a többség magában sem gondolkodik szívesen.

Ha egy lépéssel már bentebb vagyunk a tudatosság kapuján, akkor igyekszünk levonni a tanulságokat a történtekből, és megfogadni, hogy a jövőben minden másképpen lesz.

A legtöbb motivációs tréner, és egyéb instant lelki megoldásokat áruló „szakember” meg is áll itt, és központozza, hogy a rosszból jó lett, mehetünk is tovább, ami a kudarckezelést illeti, nincs itt semmi látnivaló.

A kudarc azonban nemcsak arra tanít, hogy mit rontottál el.

Az elakadás, megtorpanás, felsülés fontos része a folyamatnak, annak a folyamatnak, amit fejlődésnek nevezünk.

Oszkó Péter az OXO cégcsoport alapítója például egy interjújában arról számolt be, hogy üzleti szempontból is mekkora jelentősége van a kudarcnak, például kezdő startuppereknél előfordult, hogy elsőre „belenyúltak” valamilyen jó dologba, felépítettek egy működő dolgot, eladták…majd utána soha többé nem tudtak akkorát „villantani”, hiszen a szerencséjüknek köszönhették a sikert, nem pedig annak, hogy többszöri bukásból építkezve tanultak volna.

Nincs ez másképpen a lelki folyamatoknál sem.

Sok élményen, tapasztaláson és bukáson kell átmennünk ahhoz, hogy egyáltalán megérinteni tudjuk sérüléseinket, vagy engedjük, hogy hozzányúljanak, és el tudjunk indulni a változás igazi útján.

Aki nem vall kudarcot annak nemcsak a tanulságok, hanem a fejlődés folyamata is kimarad. Nem tanul meg küzdeni, felállni, nem tesz szert igazi önbizalomra, nem ismeri meg a képességeit, az igazi erejét.

Az igazi fejlődés, változás ugyanis fájdalmas, és nehéz.

Akkor is az, ha ma sokan selyempapírba csomagolva próbálják eladni ennek ellenkezőjét, és meggyőzni az emberekkel, hogy egy-két alkalmas felszínt kapargató beszélgetés után óriási változásokat tudnak elérni, csak akarniuk kell.

Az igazi fejlődés hosszú, apránként épül fel, mint a cseppkövek, és előfordul, hogy megtorpanunk, megijedünk, de ez ugyanúgy a folyamathoz tartozik, mint a botlás.

A kudarc egyedül akkor jelent a hétköznapi értelemben vett végső bukást, ha megállunk, és nem folytatjuk azt, amit elkezdtünk.

Becsüljük meg a kudarcainkat, hibáinkat, ugyanúgy részeink, és fontos állomásai a fejlődésünknek, mert….

Aki nem esik el, az nem fejlődik, aki pedig nem fejlődik nem is él igazán.

Adamik Zsanett – Hello Kudarc

Nézd meg a termékeimet, szolgáltatásaimat:

Közelgő események:

Aktualitások:

2 év, ami összesen 57 év

Kedves Vállalkozónő társunk! A Nők a Neten 2023. április 2-án 2 éves lett! Ezen csodás alkalom kapcsán szeretnénk megmutatni, hogy milyen fejlődésen mentünk át azért, hogy a szolgálatodban legyünk NEKED és sok másik vállalkozónő társadnak azzal, amit alkottunk. Az...

Nincs kőbe vésve!

Nincsen kőbe vésve! Többször kaptuk már meg kérdésként, hogy a Központhoz való csatlakozás után, a tagoknak van-e lehetőségük a miniweboldalaikon változtatni? Természetesen van lehetőség, hiszen nincsen kőbe vésve. A mai napját is azzal töltötte Ági, hogy több tagunk...

Jó lappal a kézben

„Jó lappal a kézbenbárki tud nyerni,de rosszal csaka legjobb játékosok„ Axel Rode Az ÉLET persze nem szerencsejáték, mégis üzen ez a gondolat Jó lappal a kézben az ember arcát süti a nap, boldognak, elfogadottnak, szerencsésnek érzi magát. A tudatosságra igenis, ekkor...

A bátorság ahhoz kell

„A bátorság ahhoz kell,hogy a félelemne játsszon szerepetaz elhatározásokban.„Feldmár András Az elhatározás változással jár. A változással pedig felvállalom, hogy a jelen komfortzónámon kívül kerülhetek. Amikor a komfortzónán kívülre kerülés lehetősége megjelenik,...

A mentálhigiénés segítő több, mint egy megmentő

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy királylány, akit elrabolt a sárkány. Keservesen sírt szegény, mert az életét nem így akarta leélni. Aztán egy szép napon megérkezett a megmentője, akire oly nagyon várt. A hős a karjába kapta a királylányt, és biztosította...

Czinkóczi-Dori Szilvia – #nőkaneten

Mai főszereplőnk: Czinkóczi-Dori Szilvia, aki szépen sorban elvégezte a Nők a Neten programokat a legmagasabb szintig, avagy a Nők a Neten Mentorprogramig. Czinkóczi-Dori Szilvia /Sziszi/ vagyok, 2021-ben régóta dédelgetett álmom vált valóra azzal, hogy megnyitott...

ÁRAZNI vagy INGYEN ADNI

Nagyon felbosszantott, és ami felbosszant, azon el kell gondolkozni, mert azon van munka, hiszen ami számomra természetes, az más számára nem biztos, hogy az. Már többször jött velünk szembe az a kérdés, vélemény, javaslat: miért nem adjuk ingyen a központ tagságot?...

Időpontfoglaló és a közösségi vállalkozói szemlélet

Épp egy izgalmas fejlesztésen dolgozom a Szolgáltatási Központban. Időpontfoglaló rendszert építek ki a Nők a Neten Közösségi Weboldal tagjainak. Ami izgalmassá teszi a mindennapokat az az, hogy épp egy másik projekt során is egy időpontfoglaló szoftvert tesztelek a...

December 15. „Értékrendem és célkitűzéseim vezetnek egyéni utamon!”

Ide tartozó Bach-virág: Vörösfenyő Az Adventi Naptárad tizenötödik zsebében megbújó papírlapon a következő áll Számodra: Csoda vagy! Miután az elmúlt napokban kalandoztunk a jövőben, tegnap ráláttunk félelmeink mellett, hogyan tudunk mozdulni, cselekedni, elindulni,...

December 14. „Belevágok, előrelépek!”

Ide tartozó Bach-virág: Bohócvirág Az Adventi Naptárad tizennegyedik zsebében megbújó papírlapon a következő áll Számodra: Bátorság Az elmúlt két napban a jövő irányába tekintettünk. E közben előfordulhatott, hogy beléd hasított a félelem érzése. Erre is van...
.

Kövesd és lájkold a közösségi média oldalainkat a friss információkért!

Csatlakozz a több száz fős inspiráló vállalkozónői Facebook csoportunkhoz:

Önindító a vállalkozásodhoz:

7 napos 7 lépéses ingyenes program a vállalkozásod újraindításához, beindításához.

Kérd az űrlap kitöltése által az ingyenes anyagot!

Clicked

Nagyon örülünk, hogy jelentkeztél az Önindító Programunkra! Kérjük, hogy keresd az e-mailünket az elektronikus postafiókodban. Ha nem találnád, nézd meg a SPAM és PROMÓCIÓK mappákat is, mert fontos információkat küldtünk Neked! Írj nekünk, ha nem találnád: hello@nokaneten.hu