Barion Pixel

Ha nem esel el, meghalsz…

Szerző: | 2023.02.20. | Adamik Zsanett, Nők a Neten Business, Nők a Neten Café

A fenti mondatot egy ügyfelemnek mondta a síoktatója. Elmondása szerint nem ment könnyen a gyakorlás, és a legkardinálisabb pontja az oktatásnak az volt, hogy jól tudjon elesni.

Az eleséssel ugyanis ki tudott kerülni olyan dolgokat, amelyek veszélyesek, vagy amelyekre nem áll készen. A „jó esés” lehetősége megadta azt a biztonságot, aminek birtokában fejlődni tudott.

Ez az ügyfél autogén relaxációs tréningre jár hozzám. Ennek a módszernek fontos eleme, hogy feltárjuk, hogy egy élményhez kapcsolódó érzésünk, hasonlít-e valamilyen más, korábbi élethelyzetünkben tapasztalthoz, azaz analógiát keresünk a velünk történt eseményekben.

A hasonló történetek mélyén ugyanis mindig megtaláljuk személyiségünk rejtett oldalát, öntudatlan működését, és ezáltal mélyebb önismeret birtokába jutunk, vagy megértjük egyes lelki sérülésünk mozgatórugóit.

Hasonlóságot azonban nemcsak saját, hanem mások sztorijaiban, társadalmi jelenségekben, sőt akár tárgyak működésében is kereshetünk.

Én rendszeresen keresem az analógiát érzéseimben, meglátásaimban, és a külső környezetemben.

Különös volt legutóbb például azt megállapítani, hogy folyamatában mennyire hasonlít a cseppkőképződés, ahhoz, ahogyan az emberi lélek elkezd fejlődni.  (Az első időkben sok egymástól független dolognak kell összeállnia, hogy elinduljon a folyamat, majd alig láthatóan elindul a fejlődés, de csak hosszú idő után lesz látható mások számára. Minden cseppkő más ütemben fejlődik, van aki megáll, van aki növekszik, illetéktelen kezek érintésétől „elsorvad” stb.)

…de milyen analógiát találhatunk, ha a bejegyzésem címét a „Ha nem esel el, meghalsz” mondatot nézzük?

Nekem azonnal vállalkozásom, a Hello Kudarc szemlélete, és üzenete jutott eszembe.

A kudarcról már több posztban, és bejegyzésben írtam, de hibáinkkal, elakadásainkkal kapcsolatos szembenézéseinknek mindig van egy újabb, és újabb rétege.

Általános tapasztalatom, hogy ha valamivel felsülünk, különösen akkor, ha sokadik volt a kudarc, igyekszünk elfelejteni, „eldugni”. Nem beszélünk róla jóformán senkinek, mintha meg sem történt volna.

Rossz jegyek, elrontott felvételik, szakítások, válások, karrier elakadások…ezeken a többség magában sem gondolkodik szívesen.

Ha egy lépéssel már bentebb vagyunk a tudatosság kapuján, akkor igyekszünk levonni a tanulságokat a történtekből, és megfogadni, hogy a jövőben minden másképpen lesz.

A legtöbb motivációs tréner, és egyéb instant lelki megoldásokat áruló „szakember” meg is áll itt, és központozza, hogy a rosszból jó lett, mehetünk is tovább, ami a kudarckezelést illeti, nincs itt semmi látnivaló.

A kudarc azonban nemcsak arra tanít, hogy mit rontottál el.

Az elakadás, megtorpanás, felsülés fontos része a folyamatnak, annak a folyamatnak, amit fejlődésnek nevezünk.

Oszkó Péter az OXO cégcsoport alapítója például egy interjújában arról számolt be, hogy üzleti szempontból is mekkora jelentősége van a kudarcnak, például kezdő startuppereknél előfordult, hogy elsőre „belenyúltak” valamilyen jó dologba, felépítettek egy működő dolgot, eladták…majd utána soha többé nem tudtak akkorát „villantani”, hiszen a szerencséjüknek köszönhették a sikert, nem pedig annak, hogy többszöri bukásból építkezve tanultak volna.

Nincs ez másképpen a lelki folyamatoknál sem.

Sok élményen, tapasztaláson és bukáson kell átmennünk ahhoz, hogy egyáltalán megérinteni tudjuk sérüléseinket, vagy engedjük, hogy hozzányúljanak, és el tudjunk indulni a változás igazi útján.

Aki nem vall kudarcot annak nemcsak a tanulságok, hanem a fejlődés folyamata is kimarad. Nem tanul meg küzdeni, felállni, nem tesz szert igazi önbizalomra, nem ismeri meg a képességeit, az igazi erejét.

Az igazi fejlődés, változás ugyanis fájdalmas, és nehéz.

Akkor is az, ha ma sokan selyempapírba csomagolva próbálják eladni ennek ellenkezőjét, és meggyőzni az emberekkel, hogy egy-két alkalmas felszínt kapargató beszélgetés után óriási változásokat tudnak elérni, csak akarniuk kell.

Az igazi fejlődés hosszú, apránként épül fel, mint a cseppkövek, és előfordul, hogy megtorpanunk, megijedünk, de ez ugyanúgy a folyamathoz tartozik, mint a botlás.

A kudarc egyedül akkor jelent a hétköznapi értelemben vett végső bukást, ha megállunk, és nem folytatjuk azt, amit elkezdtünk.

Becsüljük meg a kudarcainkat, hibáinkat, ugyanúgy részeink, és fontos állomásai a fejlődésünknek, mert….

Aki nem esik el, az nem fejlődik, aki pedig nem fejlődik nem is él igazán.

Adamik Zsanett – Hello Kudarc

Weboldalam: hellokudarc.hu

Nézd meg Vállalkozói stresszkezelés online kurust itt a Nők a Neten közösségi weboldalon, melyet Utasi Melindával készített Adamik Zsanett:

Közelgő események:

Aktualitások:

Mesterséges Intelligencia: A Jövő Vállalkozóinak Eszköze

A mesterséges intelligencia (MI) már nem csak a tudományos fantasztikus filmek világában létezik; valós eszköz, amely forradalmasíthatja a vállalkozásodat. Különösen számodra, mint női vállalkozónak, új lehetőségeket kínálhat, segítve téged abban, hogy előnyre tegyél...

Elég jó vagyok

Amikor bizonytalan vagy, meg akarsz felelni magadnak vagy a környezetednek, óhatatlan érkezik a kérdés: Elég jó vagyok? Mentálhigiénés segítőként számomra az a fontos, hogy a kérdőjeled kiegyenesedjen. Hogy a bizonytalanság helyett bizonyosságod legyen abban: Elég jó...

Légy online is látható!

Nem árulok el nagy titkot, ha azt mondom, hogy az üzleti életben egy jó portréfotó nélkülözhetetlen. A vásárlók elsősorban személyhez kötődnek, ezért nagyon fontos, hogy már az első - akár online - találkozáskor jó benyomást kelts bennük és bizalmat ébressz a leendő...

A delegálás előnyei a virtuális asszisztens szemével

A delegálás egy idő után elkerülhetetlen annak érdekében, hogy egy vállalkozás/cég fejlődni tudjon. Továbbá egy mai vállalkozó/cégvezető vállát jelentős mennyiségű, kötelező adminisztratív, illetve marketing, pénzügyi, hr, jogi és egyéb asszisztenciát igénylő, továbbá...

Időt kérek!

Időt kérek! ...és kértek is többen tőlünk a 2024. március 7-én megrendezésre kerülő Női Vállalkozók Napján. Az idei évben meghívást kaptunk VIP kiállítóként részt venni ezen az eseményen és lehetőséget arra is, hogy 12 Vállalkozónő tudjon részt venni nálunk, velünk...

Hogyan építs hálózatot, ami téged szolgál?

Sikeres vállalkozónőként a hálózatod az egyik leghatékonyabb erőforrásod Amikor még csak szabadúszó szakfordítóként dolgoztam, szakmai hálózatot építettem: fordítóirodák és direkt ügyfelek, akiknek fordítottam, szabadúszó társak, akikkel együtt dolgoztunk egy-egy...

Miért építs közösséget?

Először is fontos tisztázni, mit jelent a közösség - manapság elterjedt az a szokás, hogy a követőtábort is közösségnek nevezzék. Az előbbiben egyirányú kommunikáció zajlik, azaz a véleményvezér, tartalomgyártó kommunikál a követői felé, míg az utóbbiban az...

Blog vagy videó?

Blogolni vagy videózni az online női vállalkozóként? Korunk nagy kérdése. Időszerű kérdés, hiszen a marketing és social media csapból folyamatosan ömlik a tanács: videózni, mert abban van az organikus elérés titka. Ezt én nem is vitatom, hiszen adatokkal alátámasztott...

Női vállalkozó vagy üzletasszony?

Női vállalkozó vagy üzletasszony? A magyar vállalkozói kultúra 30 éves, így a fogalmak mögötti tartalom nem elég stabil. Ez azt eredményezi, hogy a hétköznapi élet és a szakmai élet kifejezései nem mindig fedik egymást és félreértéshez vezet. A vállalkozói életben...

Hogyan hozz jó döntést?

Kutatások szerint 10 ezer és 35 ezer döntést hozunk egy átlagos napon. A női vállalkozókről nem készült külön kutatás, de biztos vagyok benne, hogy ennek a dupláját. Amikor tüzet oltasz a vállalkozásodban, lehet, hogy a tripláját. Emiatt gyakran érezheted azt, hogy a...

Kövesd és lájkold a közösségi média oldalainkat a friss információkért!

Csatlakozz a több száz fős inspiráló vállalkozónői Facebook csoportunkhoz:

Önindító a vállalkozásodhoz:

7 napos 7 lépéses ingyenes program a vállalkozásod újraindításához, beindításához.

MI A KÜLÖNBSÉG A VÁLLALKOZÁSODON ÉS A VÁLLALKOZÁSODBAN DOLGOZNI?

Tudd meg az ingyenes Önindító programból!

Clicked

Nagyon örülünk, hogy jelentkeztél az Önindító Programunkra! Kérjük, hogy keresd az e-mailünket az elektronikus postafiókodban. Ha nem találnád, nézd meg a SPAM és PROMÓCIÓK mappákat is, mert fontos információkat küldtünk Neked! Írj nekünk, ha nem találnád: hello@nokaneten.hu