Barion Pixel

Mitől válsz vállalkozóvá?

Szerző: | 2022.02.10. | Nagy Ágnes, Nők a Neten Business

Attól válsz vállalkozóvá, hogy kiváltod a vállalkozói igazolványodat vagy létrehozod a kft-det? 

Saját story következik, hosszú lesz, de tanulságos: 
Sokáig azt gondoltam, hogy igen! 19 évesen lettem vállalkozó először, akkor bementem az Okmányirodába, jól kifaggattak és lett egy vállalkozói igazolványom, amiről akkor úgy gondoltam, hogy tényleg kapok valami kis kártyát és én arra nagyon büszke leszek! 

A Fundamenta lelkes pénzügyi tanácsadója lettem, amit nagyjából fél évig csináltam és közel fél milliót buktam. Jól meg is ijedtem, kell a fenének ez a baromság. 

Egészen két évig tartott az ijedség, amikor újra vállalkozóvá váltam, akkor már úgy gondoltam, hogy nagyon tudatosan.

Hiszen főiskolára is jártam, hogy közgazdász legyek vendéglátó és szálloda szakon. Egy nagyon menő étteremben voltam pultos, figyeltem a szakma igazán nagy méltóságú emberkéit, hogyan dolgoznak. Szívtam a tudást… miért ne sikerülhetne most?

Eközben a (volt) férjemmel, aki szintén a vendéglátás területén tevékenykedett és lelkesen keverte a gyönyörűséges koktélokat, létrehoztunk egy mozgó koktélbárt, amivel nagyobb rendezvényekre települtünk ki. Igen sikeresek voltunk, legalábbis azt gondoltuk.  

Mindenki mondta, nyissatok egy helyet!

Aztán úgy döntöttünk, ám legyen! Megalapítottunk egy Bt-t és mellé béreltünk egy koktélbárt is egy helyi hotelben. Persze egy picit sem számoltunk utána, csak az ösztön hajtott minket.

Jól belaktuk a helyet, egymás után váltottuk valóra az ötleteinket, közben szétszedtük egymást idegileg, mert ő nem értette minek áfát fizetni, amikor azt vissza szokták igényelni … ok, nem hazánk fia a lelkem, hanem egy közép-amerikai digó, úgyhogy elfogadtam, hogy hát nem ért hozzá. 

Én meg lelkesen fizetgettem a járulékokat, adókat. De aztán sosem maradt pénzünk. Sőt egy idő után adótartozásunk lett. Amibe, ha egyszer belekeveredik az ember, egy őrületes spirált járhat le. Kaptunk innen-onnan pénzt, toldoztunk-foltoztunk.

De ötlet volt dögivel, fejlesztettünk világba, ez kell – meg az kell a népeknek! Aztán végülis úgy rémlik kétszer léptük át a 2 milliós adótartozást. Amikor már én totál kikészültem, a házasságunk romokban állt, a két éves gyerek meg csak üvöltött.

Elváltunk. Ő vitte a Bt-t, majd fél év újraprogramozás után elindultam a saját utamon. 

Gondoltam, most biztos megtanultam a leckét. Meg végülis csak közgazdász vagyok, vagy mi a fene… (tudom, kb. 3 millióan azok az országban).

Röviden annyi, hogy ezután megnyitottam álmaim kávézóját és nagyjából 1000 dolgot megfogadtam, hogy mit fogok másként csinálni. Egyszemélyes Kft-t alapítottam, jöttek a munkások fúrtak-faragtak, költöttem a milliókat a beruházásra. Nem számoltam, csak költöttem…

Aztán kész lett a hely. Egyébként tegnap előtt volt 10 éve, hogy Kecskemét belvárosában megnyitottam a cukorfalat Valentino Kávéházamat. Elsöprő 7 évet töltöttem el benne, ötleteket valósítottam meg, duplájára nőtt a helység, fejlesztettem, de egy valami nem változott. Nem volt benne semmi tudatosság. Ismét adótartozás lett a vége. Kétszer is súlyos milliók forogtak kockán. Pedig voltak vendégek dögivel, nem erről volt szó.

Sokszor megkérdezik tőlem, hogy miért váltam meg a helytől, nem ment? 

Basszus, ilyenkor fogom a fejem! Hogy barátom, ez nem ennyire egyszerű. Vágod, hogy teli van a hely és közben a vállalkozó éhen hal? Akkor mi a gond? Hol a hiba? 

Kapizsgálod már? 

Egyrészt óriási probléma, hogy ebben az országban úgy esnek ki diákok az iskolából, hogy alkalmazottnak nevelik őket. Fogalmuk sincs arról, hogyha elhelyezkednek valahol, az micsoda? Az egy cég? Az hogy épül fel? 

Egyszer leültettem az alkalmazottaimat, hogy szerintük hogy épül fel ez a vállalkozás, amiben dolgoznak? Ha bejön valaki egy csésze kávét meginni és kapunk érte 300 Ft-ot, az mi? 

Azt mondták, az a bevétel, az az enyém! Te jó ég! Mondtam! És a beszerzési ára a kávénak? A köztes áfa tartalom? A nyereségadó, a többi adó, a járulék, a ti fizetéseitek? És azt gondoljátok az mind az enyém???

NAGY GOND VAN A FEJEKBEN ÉS AZ ÉN FEJEMBEN IS AZ VOLT. 

Míg meg nem értettem, hogy a vállalkozás tanulható! És tanulni kell! Én csak arra biztatlak, hogy légy résen és ne alkalmazottként viselkedj a saját vállalkozásodban, hanem tedd félre az egódat és fordulj szakértőkhöz, akik már megtapasztalták azt, aminek te még csak az elején vagy. 

Én súlyos milliók árán tanultam meg, hogy mi a vállalkozás és azzal mit kell kezdeni, hogy az prosperáló legyen és ne csak egy őrült hajsza. Azóta pedig ledöbbenek, hogy mennyien keresnek meg, hogy mondjam el, én hogyan csinálom az online vállalkozásomat. Tanítsam őket! 

Ezért ma már két szakértő társammal „tanítjuk” a vállalkozókat itt a Nők a Neten projektben, hogy miként legyenek tudatosak a vállalkozásuk építésekor, mind a hárman a saját szakterületünkkel. Hiszen nem vagyunk mindentudók! 

Mindenki a saját szakterületéhez ért a legjobban, mint ahogy Te is!

Vedd birtokba a Nők a Neten kurzust és ismerd meg az álomügyfeledet és kerülj szoros kapcsolatba ezáltal a vállalkozásoddal, hogy pénzügyileg is sikeres legyél:

Nők a Neten komplex vállalkozói online kurzus

KEZDD OTT, AHOL TARTASZ:

  1. szint: Rakd le az alapokat, gondold újra a vállalkozásodat, indítsd el, ha kezdő vagy: a Komplex Vállalkozói Kurzus biztosítja számodra a szintlépéshez szükséges biztos alapokat.
  2. szint: Ha számodra fontosak a jó alapok, amire mindig támaszkodhatsz + kell a RÁD és a vállalkozásodra szabott teljes körű szakértői áttekintés, támogatás, beindítás akkor válaszd a Támogató Programot.

KATTINTS IDE: NŐK A NETEN KOMPLEX VÁLLALKOZÓI KURZUS ÉS TÁMOGATÓ PROGRAM

Közelgő események:

Aktualitások:

Mesterséges Intelligencia: A Jövő Vállalkozóinak Eszköze

A mesterséges intelligencia (MI) már nem csak a tudományos fantasztikus filmek világában létezik; valós eszköz, amely forradalmasíthatja a vállalkozásodat. Különösen számodra, mint női vállalkozónak, új lehetőségeket kínálhat, segítve téged abban, hogy előnyre tegyél...

Elég jó vagyok

Amikor bizonytalan vagy, meg akarsz felelni magadnak vagy a környezetednek, óhatatlan érkezik a kérdés: Elég jó vagyok? Mentálhigiénés segítőként számomra az a fontos, hogy a kérdőjeled kiegyenesedjen. Hogy a bizonytalanság helyett bizonyosságod legyen abban: Elég jó...

Légy online is látható!

Nem árulok el nagy titkot, ha azt mondom, hogy az üzleti életben egy jó portréfotó nélkülözhetetlen. A vásárlók elsősorban személyhez kötődnek, ezért nagyon fontos, hogy már az első - akár online - találkozáskor jó benyomást kelts bennük és bizalmat ébressz a leendő...

A delegálás előnyei a virtuális asszisztens szemével

A delegálás egy idő után elkerülhetetlen annak érdekében, hogy egy vállalkozás/cég fejlődni tudjon. Továbbá egy mai vállalkozó/cégvezető vállát jelentős mennyiségű, kötelező adminisztratív, illetve marketing, pénzügyi, hr, jogi és egyéb asszisztenciát igénylő, továbbá...

Időt kérek!

Időt kérek! ...és kértek is többen tőlünk a 2024. március 7-én megrendezésre kerülő Női Vállalkozók Napján. Az idei évben meghívást kaptunk VIP kiállítóként részt venni ezen az eseményen és lehetőséget arra is, hogy 12 Vállalkozónő tudjon részt venni nálunk, velünk...

Hogyan építs hálózatot, ami téged szolgál?

Sikeres vállalkozónőként a hálózatod az egyik leghatékonyabb erőforrásod Amikor még csak szabadúszó szakfordítóként dolgoztam, szakmai hálózatot építettem: fordítóirodák és direkt ügyfelek, akiknek fordítottam, szabadúszó társak, akikkel együtt dolgoztunk egy-egy...

Miért építs közösséget?

Először is fontos tisztázni, mit jelent a közösség - manapság elterjedt az a szokás, hogy a követőtábort is közösségnek nevezzék. Az előbbiben egyirányú kommunikáció zajlik, azaz a véleményvezér, tartalomgyártó kommunikál a követői felé, míg az utóbbiban az...

Blog vagy videó?

Blogolni vagy videózni az online női vállalkozóként? Korunk nagy kérdése. Időszerű kérdés, hiszen a marketing és social media csapból folyamatosan ömlik a tanács: videózni, mert abban van az organikus elérés titka. Ezt én nem is vitatom, hiszen adatokkal alátámasztott...

Női vállalkozó vagy üzletasszony?

Női vállalkozó vagy üzletasszony? A magyar vállalkozói kultúra 30 éves, így a fogalmak mögötti tartalom nem elég stabil. Ez azt eredményezi, hogy a hétköznapi élet és a szakmai élet kifejezései nem mindig fedik egymást és félreértéshez vezet. A vállalkozói életben...

Hogyan hozz jó döntést?

Kutatások szerint 10 ezer és 35 ezer döntést hozunk egy átlagos napon. A női vállalkozókről nem készült külön kutatás, de biztos vagyok benne, hogy ennek a dupláját. Amikor tüzet oltasz a vállalkozásodban, lehet, hogy a tripláját. Emiatt gyakran érezheted azt, hogy a...

Kövesd és lájkold a közösségi média oldalainkat a friss információkért!

Csatlakozz a több száz fős inspiráló vállalkozónői Facebook csoportunkhoz:

Önindító a vállalkozásodhoz:

7 napos 7 lépéses ingyenes program a vállalkozásod újraindításához, beindításához.

MI A KÜLÖNBSÉG A VÁLLALKOZÁSODON ÉS A VÁLLALKOZÁSODBAN DOLGOZNI?

Tudd meg az ingyenes Önindító programból!

Clicked

Nagyon örülünk, hogy jelentkeztél az Önindító Programunkra! Kérjük, hogy keresd az e-mailünket az elektronikus postafiókodban. Ha nem találnád, nézd meg a SPAM és PROMÓCIÓK mappákat is, mert fontos információkat küldtünk Neked! Írj nekünk, ha nem találnád: hello@nokaneten.hu