Barion Pixel

Online kommunikáció és jelenlét, a vállalkozás esszenciája, Nő a Neten

Szerző: | 2022.03.4. | Anna rovata, Nők a Neten Business

Anna rovata: 6. rész

Nóri – Időt kérek!, és Melinda – Vállalkozz tudatosan! kurzusa után Ágié következett, azaz a Vállalkozz az interneten! online kurzus.

Mielőtt belevágtam, nem tudtam mire számítsak. Ezt értsétek szó szerint. Vállalkozásom alapját az online kommunikáció adja, így minden érdekel, ami ezzel kapcsolatos. Bár, a „minden” szót a Kurzus után már nem szívesen használom, itt mégis jelentősége van.

Ha rangsorolnom kellene, Ági etapja az, amire a legtöbb időt kell szánni. Időben is ez a leghosszabb, és munkát is ez ad a legtöbbet. De te sem véletlen választottad, igaz? 

Megtanultam bánni az időmmel és a vállalkozásomban tudatosan jelen lenni, Ági mindezt nyomatékosítja, és kiegészíti azokkal az információkkal, tudásanyaggal, amivel, mint a 3 lábú horgászszék, megkapom a teljes támogatást, minden oldalról.

Tudott újat mutatni Ági része nekem is, online vállalkozóként?

IGEN! Nem szeretek írásban kiabálni, kerülöm a caps lock használatát, de ezt itt én is szerettem volna nyomatékosítani. 

Szubjektív élmény, de Ági személyisége megdöbbentően hasonlít az enyémhez. A hedonizmusa, a huncutsága, az, ahogyan beszél és gesztikulál, magával ragadott. Ezt azért írom le, mert ha részt veszel a Kurzuson, akaratlanul is azonosítod majd magad Nórival, Melindával vagy Ágival. Egyikükben meglátod saját magad.

Nálam ez úgy alakult, hogy Nóri harmóniája, amire mindig is vágytam. Melinda tudatossága, amire törekszem. Ági pedig én vagyok. Természetesen csak képletesen.

Próbálok a tárgynál maradni, mert ez az a rész, aminél nehéz lesz olvasóbarát karakterszámnál maradni.
Ági már az elején sem finomkodik, durrbele, azonnal olyan információkat kaptam, hogy ha nincs a közelemben papír és toll, azonnal kezdhettem volna elölről a videóját. 

Ha te olyan szerencsés vagy, hogy induló vállalkozóként belefér a budget-be a Kurzus, ne is agyalj rajta tovább. Ez az, amit, ha megnézel, biztos lehetsz abban, hogy tudod majd, merre kell menned.

Készültem rá, hogy erre az etapra időt kell szánnom, ami azt jelenti, olyankor néztem, mikor a gondolatrendezőkre is volt időm. Sőt! Azokat újra és újra ki kell majd töltenem, hogy lássam a változást. Már csak önmagamért is.

Hosszú távon lesz hasznos segítőtárs Ági kurzusa

Komplex segítséget kaptam a vállalkozásom online jelenlétéhez, illetve az offline részéhez is. Melindával megtanultuk az üzleti terv készítését, Ágival pedig tovább terveztünk. Részletekbe menően, olyannyira, hogy az évestől egészen a napi bontásig kaptam egy mankót, hogyan működjek tudatosan, eltervezetten. 

Gyakorlati tippeket kaptam olyan online felületek használatához, mint a Business Suit, Canva és a kedvencem, a Mailer Lite. Ezeket mind ismertem, de még így is rendkívül hasznosnak találtam. 

Mikor online kommunikációról vagy marketingről van szó, nem maradhat ki a Buyer Persona (Az Ideális…). De olyan részletes útmutatást hozzá, mint ami ebben a tananyagban van, én eddig sehol nem kaptam. Tudtam, mi (ki) az, nagy vonalakban azt is, hogyan foglalkozzam vele, de Ági olyan oldaláról mutatja be, amilyenben szerintem nagyon kevesen találkoztak vele. Márpedig ez egy kulcsfontosságú pontja a vállalkozásnak termék és szolgáltatás esetében is. 

Mit kaptam a Kurzussal?

Azonnal használható tudást és rengeteg feladatot. Olyan feladatokat, melyeket meg kell oldanom ahhoz, hogy a vállalkozásom úgy működjön, ahogyan én azt szeretném. Terveznem kell, tudatosan. Ági azt mondta, ez neki is fájt, de muszáj. És igaza van. Mert én sem vagyok egy komolyan előretervező típusú ember, de belátom, a sikeres vállalkozás egyik feltétele, hogy legyen terv. Legyenek kitűzött célok, legyen kitűzött árbevétel. 

Enélkül a hajóm csak sodródik a tengeren. Lehet, hogy így sem borul fel, így is fogok halat, így is találok remek kikötőket, de ha tervezetten megyek előre, ha beindítom az evezőlapátokat vagy motort, és megtervezem, hol fogok halászni, hol kötök ki, sokkal eredményesebb leszek. 

Márpedig az eredmények sikerek, a siker pedig a vállalkozók „eledele”. Érzem, hogy van értelme, érzem, hogy irányban vagyok, elkaptam a szelet! Meglovagolom a hullámokat, nem pedig túlélem őket. 

Az Ideális ügyfél videónál volt egy fantasztikus gondolata Áginak:
„…Nem kell mindenkinek segíteni. Mert aki mindenkinek segít, az valójában nem tud segíteni senkinek sem. …”

Nekem vállalkozóként nem az a feladatom, hogy mindenki igényére válaszoljak. Elveszem, vállalkozói identitásomat vesztem, ha az ügyfeleim határozzák meg, én ki vagyok. Nekem kell önmagam meghatároznom! Ezt is Ági tanítja.

Adj időt magadnak, ha a Kurzus mellett döntöttél

A három Kurzus közül ez az, amelynél a legtöbb időre lesz szükséged. Számos gyakorlati feladattal színesítette Ági, így lesz lehetőséged arra, hogy valós képet kapj a vállalkozásod jelenlegi helyzetéről is. Ugyanakkor a végére tudni fogod, hova szeretnél eljutni. S mindehhez a kulcsot is megkapod. 

Mikor ehhez a részhez értem, épp egy magánéleti mélypont aljára csücsültem le. Azért írom ezt le, mert tudom, hogy a jelenlegi világunkban a rendkívül negatív történések mások lelkére is hatással vannak. Az én lelki csuprom pont kiürült. Azonban vállalkozóként nincs szabadságom, nincsenek pihenőnapok, nem mondhatom azt a megbízóimnak, hogy bocsi, elkapott a depi, ha jobban leszek, jövök vissza, addig Rozika (elnézést minden Rozikától, ne vegyétek magatokra) helyettesít. 

Nincs, aki helyettesítsen, menni kell akkor is, ha nem fér több batyu a hátamra, de még megpakolnak vele. Nem beszélve arról, hogy nőként a magánéletben sem vehetek ki pár nap szabadságot, mert a szennyestartó akkor is megtelik, ha mélyen vagyok. A tiszta zokni pedig a házasság egyik alapja, ha értitek mire gondolok. 

Úgy kezdtem bele a Kurzusba, hogy az elejét többször vissza kellett pörgetnem, hogy megértsem. Nem Ági miatt, hanem mert kimerült voltam. Ahogy pörögtek a percek, úgy kezdtem el jobban lenni. Tudjátok miért? Mert a képernyő túloldalán is egy vállalkozónő ült, és magyarázott lelkesen, a csodapiros körmeivel, a csupa NŐ – így, nagybetűvel – mivoltában. Aki pontosan tudja és ismeri azt, milyen egy vállalkozóNŐ élete. Képben van a nehézségekkel, az erősségekkel, és biztos vagyok benne, hogy ha felhívtam volna, hogy elmeséljem, hogy vagyok, értette és érezte volna a problémáimat.

Mi az én erősségem? Mikor ennél a résznél jártunk, magamra ismertem. Ahogy elkezdtem gondolkodni, mitől vagyok más, mi az én „szupererőm”, nem azt mondtam, hogy „hát nekem nincs, én ügyetlen vagyok, hisztis és még a kovalens kötést sem tudnám most felidézni”, hanem azt, hogy TÉNYLEG! Hát nekem is van ilyenem! Hát nekem is szokták mondani, amiket Ági említett, hogyan ismerem fel. Már ettől jobb kedvem lett, hogy azt éreztem, bizony értékes vagyok.

Nők a Neten, Nő a Neten

Mikor a Nők a Neten hölgyek azt mondják, hárman, három oldalról támogatnak meg, az nem egy jól kitalált reklámszöveg. Pontosítok, lehet, hogy ez eleve egy reklámszöveg is, de MINDEN SZAVA IGAZ. 

Bár csak a képernyő túloldalán, de ott vannak veled. És olyan tapasztalatokat adnak át, olyan tudásanyagot, amivel te, mint vállalkozónő, sikert fogsz elérni. Nem sikert érhetsz el, hanem sikert érsz el. Amennyiben követed a Kurzusban elhangzottakat, amennyiben követed Nóri, Melinda és Ági tanácsait, sikeres leszel. És felfelé indulsz el a lépcsőn, vagy a hajós hasonlattal élve, egyre több, gazdagabb kikötőben fogsz megfordulni. 

Szánj időt a Kurzusra. Ezzel a tudással te tartod a kormányt, magabiztosan. Jöhetnek viharok, mert azok mindig jönnek. De meg tudsz kapaszkodni. Lesz mihez nyúlnod, lesz stratégiád. 

Anna

Tarts velem és vedd birtokba Te is a Kurzust!

Érdekel a Nők a Neten Komplex Vállalkozói Online Kurzus?

Itt tudsz meg róla többet: NAN Komplex Vállalkozói Online Kurzus

Valami egyszerűbbel kezdenél?

Akkor a Vállalkozásfejlesztési Minikurzusunkat Neked találtuk ki: Minikurzus

Közelgő események:

Aktualitások:

Mesterséges Intelligencia: A Jövő Vállalkozóinak Eszköze

A mesterséges intelligencia (MI) már nem csak a tudományos fantasztikus filmek világában létezik; valós eszköz, amely forradalmasíthatja a vállalkozásodat. Különösen számodra, mint női vállalkozónak, új lehetőségeket kínálhat, segítve téged abban, hogy előnyre tegyél...

Elég jó vagyok

Amikor bizonytalan vagy, meg akarsz felelni magadnak vagy a környezetednek, óhatatlan érkezik a kérdés: Elég jó vagyok? Mentálhigiénés segítőként számomra az a fontos, hogy a kérdőjeled kiegyenesedjen. Hogy a bizonytalanság helyett bizonyosságod legyen abban: Elég jó...

Légy online is látható!

Nem árulok el nagy titkot, ha azt mondom, hogy az üzleti életben egy jó portréfotó nélkülözhetetlen. A vásárlók elsősorban személyhez kötődnek, ezért nagyon fontos, hogy már az első - akár online - találkozáskor jó benyomást kelts bennük és bizalmat ébressz a leendő...

A delegálás előnyei a virtuális asszisztens szemével

A delegálás egy idő után elkerülhetetlen annak érdekében, hogy egy vállalkozás/cég fejlődni tudjon. Továbbá egy mai vállalkozó/cégvezető vállát jelentős mennyiségű, kötelező adminisztratív, illetve marketing, pénzügyi, hr, jogi és egyéb asszisztenciát igénylő, továbbá...

Időt kérek!

Időt kérek! ...és kértek is többen tőlünk a 2024. március 7-én megrendezésre kerülő Női Vállalkozók Napján. Az idei évben meghívást kaptunk VIP kiállítóként részt venni ezen az eseményen és lehetőséget arra is, hogy 12 Vállalkozónő tudjon részt venni nálunk, velünk...

Hogyan építs hálózatot, ami téged szolgál?

Sikeres vállalkozónőként a hálózatod az egyik leghatékonyabb erőforrásod Amikor még csak szabadúszó szakfordítóként dolgoztam, szakmai hálózatot építettem: fordítóirodák és direkt ügyfelek, akiknek fordítottam, szabadúszó társak, akikkel együtt dolgoztunk egy-egy...

Miért építs közösséget?

Először is fontos tisztázni, mit jelent a közösség - manapság elterjedt az a szokás, hogy a követőtábort is közösségnek nevezzék. Az előbbiben egyirányú kommunikáció zajlik, azaz a véleményvezér, tartalomgyártó kommunikál a követői felé, míg az utóbbiban az...

Blog vagy videó?

Blogolni vagy videózni az online női vállalkozóként? Korunk nagy kérdése. Időszerű kérdés, hiszen a marketing és social media csapból folyamatosan ömlik a tanács: videózni, mert abban van az organikus elérés titka. Ezt én nem is vitatom, hiszen adatokkal alátámasztott...

Női vállalkozó vagy üzletasszony?

Női vállalkozó vagy üzletasszony? A magyar vállalkozói kultúra 30 éves, így a fogalmak mögötti tartalom nem elég stabil. Ez azt eredményezi, hogy a hétköznapi élet és a szakmai élet kifejezései nem mindig fedik egymást és félreértéshez vezet. A vállalkozói életben...

Hogyan hozz jó döntést?

Kutatások szerint 10 ezer és 35 ezer döntést hozunk egy átlagos napon. A női vállalkozókről nem készült külön kutatás, de biztos vagyok benne, hogy ennek a dupláját. Amikor tüzet oltasz a vállalkozásodban, lehet, hogy a tripláját. Emiatt gyakran érezheted azt, hogy a...

Kövesd és lájkold a közösségi média oldalainkat a friss információkért!

Csatlakozz a több száz fős inspiráló vállalkozónői Facebook csoportunkhoz:

Önindító a vállalkozásodhoz:

7 napos 7 lépéses ingyenes program a vállalkozásod újraindításához, beindításához.

MI A KÜLÖNBSÉG A VÁLLALKOZÁSODON ÉS A VÁLLALKOZÁSODBAN DOLGOZNI?

Tudd meg az ingyenes Önindító programból!

Clicked

Nagyon örülünk, hogy jelentkeztél az Önindító Programunkra! Kérjük, hogy keresd az e-mailünket az elektronikus postafiókodban. Ha nem találnád, nézd meg a SPAM és PROMÓCIÓK mappákat is, mert fontos információkat küldtünk Neked! Írj nekünk, ha nem találnád: hello@nokaneten.hu