Barion Pixel

Vállalkozz tudatosan! Avagy tervezz, számolj, kalkulálj

Szerző: | 2022.02.23. | Anna rovata, Nők a Neten Business

Anna rovata: 5. rész

Köszöntelek! 

Nórival, az Időt kérek!, a Nők a Neten komplex vállalkozói online kurzus első részében elindultunk, felvettük a túracipőnket, és kitűztük a célt. Az időmenedzsment segítségével már nem volt kérdés a haladás iránya, előre, mindig szem előtt tartva, hova tartunk.

Úgy indítottam, köszöntelek!

Ez nem csupán egy általános üdvözlés, hanem utalás a Kurzus – Vállalkozz tudatosan! részére. Melindával ugyanis megérkezel a vállalkozásodba. Tudatosan leszel jelen benne. Másképpen fogsz tekinteni rá, mint azelőtt. Felismered a saját, a vállalkozásod értékét. 

Mikor eldöntöttem, hogy vállalkozni szeretnék, igyekeztem gondosan utánajárni a teendőknek. Túl azon, mit kell tennem ahhoz, hogy bejegyzett vállalkozásom legyen, hogyan jutok el oda, hogy én magam vállalkozóvá válok. Ugyanis kevés, hogy hoztam egy döntést. 

A Kurzus megkezdése előtt arra számítottam,

hogy tudatosan leszek jelen a vállalkozásomban. Megtanulom a gyakorlati részét. Arra volt egy tervem, hogyan fogok megbízókat szerezni, mit fogok dolgozni, hogyan egyeztetem össze a családot a munkámmal. Mindenhol puffogtatták az „üzleti terv, tervezz előre” gondolatokat, de mélyremenően nem igazán tudtam ezeket elsajátítani. Szégyen vagy sem, azt sem tudtam, hogyan kezdjek bele. Így nagy reménnyel vágtam bele Melinda Vállalkozz tudatosan! részébe. Örültem, hogy csupa olyan téma merül fel, ami számomra túl száraz (hiszen itt muszáj meghallgatni), és nem is foglalkoztam velük túl sokat korábban.

Melinda olyan szépen, érthetően vezetett végig az egyes leckéken, hogy végre értettem, miről van szó. Az árazás nagy mumusom, de ő ebben is olyan érvekkel ismertetett meg, amelyek tudatában teljesen más szemmel néztem erre, amit korábban szükséges rosszként éltem meg a vállalkozásom életben maradásához.

Nem életben maradni szeretnék, hanem stabil lábakon állni és fejlődni. Nem szeretnék fuldokolni a vállalkozásomban, és mindig a következő levegőért küzdeni. Azt szeretném, hogy mindig tudjam a következő lépést.

Mennyi időt vett igénybe a Kurzus meghallgatása?

Melinda videói is 20-25 percesek, így ezt is hihetetlenül kényelmesen tudtam beiktatni a napjaimba. Szintén délutáni kezdés miatt 2 nap alatt értem a Kurzus végére, azonban vissza-visszatértem egyes leckékhez, amiket szívesen hallgattam meg többször is. 

A gondolatrendezőkhöz több időre volt szükségem. Itt már megjelent a tudatosság, ráadásul számomra nehéz témákat boncolgattam, így szerettem volna jobban odakoncentrálni. A leckéktől függően 1-1,5 órát vett igénybe a gondolatrendezőkkel való foglalkozás. Itt szeretném megjegyezni, hogy bár a Kurzus maga végtelenül kényelmesen végighallgatható, kell, hogy munkát tegyünk bele. Anélkül nem megy. Anélkül is elérek a végére, de mivel szerettem volna elsajátítani a leckék anyagát, szükség volt erre a pár órára. 

A jó az, hogy te választod meg, mikor foglalkozol ezzel, és ha meghallgattad Nóri Időt kérek! részét, könnyedén be tudod illeszteni akár a napodba, akár a hetedbe. Ne ijedj meg attól, hogy feladatot jelent. Amit ezáltal kapsz, sokkal több annál, mint „amennyibe került” idődben.

Mit kaptam a tudásanyaggal?

Már meglévő vállalkozásom szempontjából is végtelenül hasznos, a mindennapokba könnyedén beépíthető tudásanyagot kaptam a Kurzus Vállalkozz tudatosan! részével. Végig azon járt az agyam, mennyire sokat segített volna, ha mindezt még a tervezés fázisban csinálom végig! A kezdő vállalkozók számára rendkívül fontos információkat tartalmaz, amikkel az indulás gördülékenyebb, és természetesen tudatosabb is. 

Sosincs késő változtatni, így én máris elkezdtem az üzleti tervem megírását. Fejben létezett, de annyira más, ha le van írva, rendszerezve, pontról pontra, egyszerűen utat mutat. Másképpen tekintek saját magamra és a vállalkozásomra is Melinda videói után. 

Nem mondom, hogy innentől kezdve csettintésre tudok árazni, azonban már tisztában vagyok a munkám értékével. Felírtam magamnak, és jól látható helyre tettem: 

A munkámnak értéke van!

Nem azért kérem el érte a megfelelő összeget, hogy életben tartsam a vállalkozásomat, hanem mert azért a pénzért megdolgoztam. Felkelek érte, dolgozom, vannak kiadásaim, költségeim és bevételeim is. Minderről bővebben a videókban hallhattok, és bátorítalak is benneteket, hogy ha eddig ti is küzdöttetek azzal, hogy meghatározzátok munkátok értékét, hallgassátok végig, akár kétszer vagy háromszor is. Mosogatás közben, ruhapakolás közben, utazás közben, mikor vásároltok… 

Az üzleti terv videóját vártam a legjobban, de ugye a részek egymásra épülnek, így nem ugorhattam rögtön oda. Ez volt számomra a legnagyobb kihívás, ezzel töltöttem a legtöbb időt is, de megérte. És biztonságot ad, hogy visszahallgathatom, hiszen az üzleti terv írása nem egy egyszeri „feladat”. Vállalkozásunk folyamatosan változik, jó esetben ugye fejlődik, ezért az üzleti tervet is mindig ehhez kell igazítani. Érdemes időnként felülvizsgálni, átolvasni és aktualizálni.

Te sem szereted a száraz tudásanyagot?

Míg a száraz kiflit egy kis langyos tejjel szívesen fogyasztom, a száraz tudásanyag a torkomon akad. Ha te sem szereted, jó helyen jársz. Éppen az a jó ezekben a videós leckékben, hogy nézheted és/vagy hallgathatod is. 

Melinda teljesen érthetően vezeti végig a hallgatóját az üzleti részeken. Felismered, hogy ezekre a dolgokra szükség van, ha sikeres vállalkozást szeretnél működtetni. Továbbra is szimpatikus, ahogyan nőként a nőknek adják át tudásukat. Érezhető az a mély tapasztalat, ami alapján ez a Kurzus készült. Nem vagyok már teljesen kezdő, mégis rengeteg olyan információ hangzott el, amit le kellett jegyzetelnem mert szerettem volna, ha írásban is megvan, vissza tudom olvasni.

Amivel mindenképpen számolj, az az idő. Ahhoz, hogy a leckéket elsajátítsd, ki kell töltened a gondolatvezetőket. De erre saját magadnak is igénye lesz, ahogy haladsz a videókkal. S nem csak gondolatvezetőt kapsz, de erről nem is írok többet, legyen meglepetés. Számomra óriási segítséget jelentett.

Melindával megérkezik az érzés, ha eddig nem volt még meg, hogy te vagy felelős a saját vállalkozásodért. Lehetnek partnereid, de te vagy, aki életre hívta, aki működteti, aki meghozza a szükséges döntéseket.

Légy jelen tudatosan a saját vállalkozásodban, érkezz meg a Vállalkozz tudatosan! rész segítségével, Melinda vezetésével.

Anna

Tarts velem és vedd birtokba Te is a Kurzust!

Érdekel a Nők a Neten Komplex Vállalkozói Online Kurzus?

Itt tudsz meg róla többet: NAN Komplex Vállalkozói Online Kurzus

Valami egyszerűbbel kezdenél?

Akkor a Vállalkozásfejlesztési Minikurzusunkat Neked találtuk ki: Minikurzus

Kiemelt kép: Photo by Jeremy Bishop from Pexels

Közelgő események:

Aktualitások:

Mesterséges Intelligencia: A Jövő Vállalkozóinak Eszköze

A mesterséges intelligencia (MI) már nem csak a tudományos fantasztikus filmek világában létezik; valós eszköz, amely forradalmasíthatja a vállalkozásodat. Különösen számodra, mint női vállalkozónak, új lehetőségeket kínálhat, segítve téged abban, hogy előnyre tegyél...

Elég jó vagyok

Amikor bizonytalan vagy, meg akarsz felelni magadnak vagy a környezetednek, óhatatlan érkezik a kérdés: Elég jó vagyok? Mentálhigiénés segítőként számomra az a fontos, hogy a kérdőjeled kiegyenesedjen. Hogy a bizonytalanság helyett bizonyosságod legyen abban: Elég jó...

Légy online is látható!

Nem árulok el nagy titkot, ha azt mondom, hogy az üzleti életben egy jó portréfotó nélkülözhetetlen. A vásárlók elsősorban személyhez kötődnek, ezért nagyon fontos, hogy már az első - akár online - találkozáskor jó benyomást kelts bennük és bizalmat ébressz a leendő...

A delegálás előnyei a virtuális asszisztens szemével

A delegálás egy idő után elkerülhetetlen annak érdekében, hogy egy vállalkozás/cég fejlődni tudjon. Továbbá egy mai vállalkozó/cégvezető vállát jelentős mennyiségű, kötelező adminisztratív, illetve marketing, pénzügyi, hr, jogi és egyéb asszisztenciát igénylő, továbbá...

Időt kérek!

Időt kérek! ...és kértek is többen tőlünk a 2024. március 7-én megrendezésre kerülő Női Vállalkozók Napján. Az idei évben meghívást kaptunk VIP kiállítóként részt venni ezen az eseményen és lehetőséget arra is, hogy 12 Vállalkozónő tudjon részt venni nálunk, velünk...

Hogyan építs hálózatot, ami téged szolgál?

Sikeres vállalkozónőként a hálózatod az egyik leghatékonyabb erőforrásod Amikor még csak szabadúszó szakfordítóként dolgoztam, szakmai hálózatot építettem: fordítóirodák és direkt ügyfelek, akiknek fordítottam, szabadúszó társak, akikkel együtt dolgoztunk egy-egy...

Miért építs közösséget?

Először is fontos tisztázni, mit jelent a közösség - manapság elterjedt az a szokás, hogy a követőtábort is közösségnek nevezzék. Az előbbiben egyirányú kommunikáció zajlik, azaz a véleményvezér, tartalomgyártó kommunikál a követői felé, míg az utóbbiban az...

Blog vagy videó?

Blogolni vagy videózni az online női vállalkozóként? Korunk nagy kérdése. Időszerű kérdés, hiszen a marketing és social media csapból folyamatosan ömlik a tanács: videózni, mert abban van az organikus elérés titka. Ezt én nem is vitatom, hiszen adatokkal alátámasztott...

Női vállalkozó vagy üzletasszony?

Női vállalkozó vagy üzletasszony? A magyar vállalkozói kultúra 30 éves, így a fogalmak mögötti tartalom nem elég stabil. Ez azt eredményezi, hogy a hétköznapi élet és a szakmai élet kifejezései nem mindig fedik egymást és félreértéshez vezet. A vállalkozói életben...

Hogyan hozz jó döntést?

Kutatások szerint 10 ezer és 35 ezer döntést hozunk egy átlagos napon. A női vállalkozókről nem készült külön kutatás, de biztos vagyok benne, hogy ennek a dupláját. Amikor tüzet oltasz a vállalkozásodban, lehet, hogy a tripláját. Emiatt gyakran érezheted azt, hogy a...

Kövesd és lájkold a közösségi média oldalainkat a friss információkért!

Csatlakozz a több száz fős inspiráló vállalkozónői Facebook csoportunkhoz:

Önindító a vállalkozásodhoz:

7 napos 7 lépéses ingyenes program a vállalkozásod újraindításához, beindításához.

MI A KÜLÖNBSÉG A VÁLLALKOZÁSODON ÉS A VÁLLALKOZÁSODBAN DOLGOZNI?

Tudd meg az ingyenes Önindító programból!

Clicked

Nagyon örülünk, hogy jelentkeztél az Önindító Programunkra! Kérjük, hogy keresd az e-mailünket az elektronikus postafiókodban. Ha nem találnád, nézd meg a SPAM és PROMÓCIÓK mappákat is, mert fontos információkat küldtünk Neked! Írj nekünk, ha nem találnád: hello@nokaneten.hu